Armut Ağacı Özellikleri Nelerdir, Ne zaman, Nasıl Budanır?
31 Mart 2021Armut Ağacı Özellikleri Nelerdir, Ne zaman, Nasıl Budanır?
Armut ağacı özellikleri nelerdir?
Armut ağacı, kendine has bir biçimi olan, armut meyvesinin yetiştiği bir ağaç türüdür. Gülgiller familyasına ait bir ağaçtır. İlkbahar başında görsel açıdan güzellik veren yabani güle benzer beyaz çiçekler açar. Armut ağacının çiçeği çok güzel bir görünüme sahiptir.
Armut ağacının sert, sık dokulu ve odunlu bir yapısı vardır. Bu ağaç kuruma esnasında çok çeker ayrıca şekli değişir.
Armut ağacı, yazın ve kışın olmak üzere iki sezon meyve hasadı verir. Armut ağacının meyvesi olan etli, çekirdekli armut, Haziran ayında ve sonbaharın sonlarında hasat edilir.
Armut ağacının yüksekliği 15 metreyi bulabilir, yirmi farklı türü vardır. Bir armut ağacının 4 ila 6 yaşından itibaren yüksek miktarda meyve verdiği bilinmektedir.
Armut ağacı nerede yetişir, dikimi ne zaman yapılmalıdır?
Armut ağacı daha çok soğuk hava şartlarını tercih eder, ancak çok özel iklim ve toprak ihtiyacı yoktur, ana yurdu Anadolu toprakları olan bu ağaç, neredeyse ülkemizin hemen her yerinde yetişebilir. Fakat yetiştirilecek toprağın mineral bakımından zengin olması, meyvenin daha lezzetli olmasını sağlayacaktır. Armut ağacı dikim zamanı, bulunan iklime göre değişir. Soğuk bölgelerde ilkbaharın erken zamanı, sıcak bölgelerde ise sonbahar mevsimi döneminde dikilmesi daha uygundur.
Armut ağacı nerelerde kullanılır ve armut ağacı kerestesi ne işe yarar?
Armut ağacı çok yönlüdür, meyvesi sofralarda direk yenir, armut reçeli, marmelatı yapılır, suyu sıkılarak içilir ayrıca likör yapımında kullanılır.
Meyvesi dışında ağacın kendisinin de kullanım alanları vardır, kırmızı renkli kerestesi ahşap sektöründe, marangozluk işlerinde, mobilya üretiminde sıkça kullanılır. Armut ağacı kerestesi kolay işlenebilen ve çok iyi cila tutan bir odun türüdür. Ahşap kaplama olarak mobilya üretiminde kullanılır, torna işlerinde, asma işlerinde kullanım alanı yaygındır.
Armut ağacı nasıl budanır? Budama zamanı nedir?
Armut ağaçları genellikle dikine büyüyen ağaçlar olduğu için dikine budanmalıdır, budama dikkatli bir şekilde, ağacın büyümesine engel olmayacak şekilde yapılmalıdır. Ağacın şeklini belirlemek, meyve gelişimini arttırmak için genç, meyve vermeyen ağaçlar budama için daha uygundur. Bunun dışında olgun armut ağaçlarına da biçim vermek, havalanmalarını ve güneş ışığına iyi ulaşımlarını sağlamak için budama yapılır, hasta ya da kuru dallarını da budama sırasında temizlenir. Hasta olan ağaç, iyi meyve veremez.
Belirttiğimiz gibi birçok armut ağacı çeşidi dikine büyüme eğilimindedir, fazla dallanmazlar. Yan dal oluşumunu uyarmak için tepe vurma en az düzeyde yapılmalıdır.
Armut ağacı budama zamanı dinlenme dönemleridir, meyve gelişen dönemde asla budanmaması gerekir. Sadece obur dallar her dönemde hemen budanabilir, ağaçta bırakılmamalıdır. Genel olarak budama dönemi Şubat ayından Nisan ayına kadar olan dönemdir. Buna son dondan en erken birkaç hafta sonra da denilebilir.