Balık Tutkalı Nedir, Nasıl Yapılır, Ne İçin Kullanılır?
31 Mart 2021Balık Tutkalı Nedir, Nasıl Yapılır, Ne İçin Kullanılır?
Ahşap eşyalar ve ahşap eşyalara bağlantılı malzemelerde sağlam bağlantı yapabilmek için bazı özel yapıştırıcı tutkallar kullanılır. Ahşap malzemeler, marangoz tutkalı ile güçlü bir tutuş ile birbirine bağlanır. Marangoz tutkalı çok güçlüdür. Ahşap tutkalı natüreldir ve sağlığa zararlı kimyasal maddeler içermez, bu sebeple evlerdeki malzemelerde de güvenle kullanılabilir.
Ahşap tutkallarından en çok kullanılanı kemik ağacı tutkalıdır. Kemik tutkalı hayvan kemikleri ve kemiklerin atıklarından üretilir. Hayvan boynuzlarından da granüller elde edilir. Tüm ahşap tutkalları çok yüksek viskozitededir, bu nedenle ahşap eşyaların çok sağlam biçimde bağlanmasında en tercih edilen tutkal çeşididir. Kemik tutkalını daha çok küçük tanecikler biçiminde bulabiliriz. Kemik tutkalı jelatin, kolajen ve sistein maddeleri ihtiva eder.
Tutkallar fayans, pul ve toz formlarında üretilir.
Balık tutkalı nedir, nasıl yapılır?
Marangoz tutkallarının en çok tercih edilen bir çeşidi de balık tutkalı olmaktadır. Balık tutkalı kemikler, balık pulları, yüzgeçler, balık kafaları gibi kıkırdaklı deniz canlılarının mesanesinden, beluga ve mersin balığından yapılır.
Balık tutkalı ne işe yarar ve balık tutkalı fiyatları nasıldır?
Balık tutkalı toz granül veya pul formatında bulunur. Balık tutkalı kalitesi ve saflık derecesi, üretim sürecinde ne kadar iyi temizlendiği ve bileşiminde kullanılan maddelerin nasıl özütlendiği doğrultusunda belirlenir. Balık tutkalı hayvansal tutkallar içinde en kaliteli tutkal olarak geçer, bu sebeple de balık tutkalı fiyatları hayvansal tutkallar arasında en yüksek olan tutkaldır. En kaliteli balık tutkalı yerli balık tutkalı kabul edilir ancak çok yüksek fiyatlı olmasından dolayı pratikte çok fazla kullanılmaz.
Balık tutkalı antika malzemelerin restorasyon işlemlerinde ve yüksek yapıştırma gücü gereksinimi olan işlemlerde kullanılan bir tutkaldır, homojen ve heterojen ürünleri yapıştırabilir. Balık tutkalı da kemik tutkalı ile aynı özelliklere sahiptir. Kuruduğu zaman kristalleşme yapar. Normal şartlarda oda ısısında likit formdadır, ekstra ısıtma gerektirmez. Balık tutkalı, kemik tutkalı ya da deri tutkalına oranla çok daha uzun çalışma süresine sahiptir. Balık tutkalının çalışma süresi otuz dakika uzunluktadır. Kullanım ömrünü uzundur, buzdolabında muhafaza edilebilir. Kullanılacağı kadar miktar alınıp oda sıcaklığına gelmesi beklenir ve rahatça kullanılır. Kullanılmayacak miktar ise dolapta bırakılır.
Balık tutkalının özellikleri nelerdir? Balık tutkalı high tack nitelikli yapıştırıcıdır, PVA gibi kaygan olmaz bu sebeple yapıştırılacak parçaların birleştirildikten çok kısa süre sonra sıkıca tutunmasını yapışması mümkün olur. Balık tutkalı diğer tutkallara göre daha hızlı şekilde rutubet yani nem emer. Bu sebeple sıcaklık çok yüksek olmasa bile yüksek nem olan ortamda ekler salma ihtimali vardır.
Neden balık tutkalını tercih etmeliyiz?
Balık tutkalının çok yüksek yapıştırma gücü vardır. Doğal bir tutkal olduğu için çevreye sağlığa zararlı koku yaymaz. Mükemmel ciltleme gücüne ve esnekliğine sahiptir. Hemen hemen renksiz bir tutkal olduğu için bağlantı yerinde kötü görüntü oluşturmaz.