Gomalak Nedir, Özellikleri, Kullanım Alanları Nelerdir?

01 Nisan 2021
Gomalak Nedir, Özellikleri, Kullanım Alanları Nelerdir?

Gomalak nedir, özellikleri, kullanım alanları nelerdir?

Gomalak nedir?
Gomalak, Hindistan ve Tayland topraklarında yaşayan, lac böceğinin salgıladığı doğal bir reçine, bir polimerdir. Lac böceği sıcak bölgelerdeki ağaçlardan toplanır ve gomalak ismi verilen salgısı ticari amaçlı olarak kullanılır.

Gomalak cila nedir?
Gomalak isimli reçinenin, saymakla bitmeyen özellikleri nedeniyle cila olarak kullanılmasına gomalak cila denir.

Gomalak ve gomalak cilanın özellikleri nelerdir?
Gomalağın alkol ve alkali çözeltilerde yüksek çözünürlüğü vardır. Ayrıca güçlü bir koruma bariyeri görevi görür. Kullanıldığı yüzeyde yüksek film oluşturur. Bu sebeplerden dolayı bir katkı maddesi olarak kullanılır. Gomalak cila suya dayanıklı mı sorusuna cevap olarak da su geçirgenliğinin oldukça düşük olduğunu söyleyebiliriz. Gomalak cilasının asit geçirgenliği de çok düşüktür. Hayvansal olduğu için doğal kaynaklı bir maddedir ve parlaktır.
Gomalak cilanın avantajları yüksektir ancak kırılgan, mekanik açıdan düşük mukavemetli ve deformasyona karşı düşük dayanıklılıkta olması nedeniyle kullanım alanı kısıtlıdır.

Gomalak kullanım alanları nerelerdir?
Yukarıda bahsettiğimiz gibi gomalak cilası, birçok alanda kullanılır.
Gitar, piyano, keman gibi müzik aletlerine cila olarak gomalak cilası uygulanabilir.
Gomalak cila, gıda, tarım ve ilaç sektörlerinde, yapıştırıcılar ve termoplastiklerde kullanılır. Bunların dışında yalıtım ve mobilya sektöründe de geniş bir kullanımı vardır.
İlaç sektöründe ilaçların rutubete karşı korunması, kontrollü ilaç salınımı ve kaplamasında kullanılır. Tarım ve gıda sektöründeki ürünlerde raf ömrünü arttırma amaçlı kullanılır.
Gomalak, cilalama işlemlerinde, mürekkep üretimi ve sızdırmaz mum üretiminde de kullanılan bir doğal reçinedir.
Gomalak maddesi birçok organik çözücü maddenin içinde ve amonyak, sodyum karbonat gibi alkali solüsyonlarda çözünür. Çözünme sonrası mukavemeti artar ve sertleşir. Bu sayede mobilya verniği olarak tercih edilir.

Tayland’da yetişen gomalak, kendine has yapısı ile soluk sarı renkten, turuncuya ve kırmızıya kadar farklı renkler sağlar ve bu özelliği sayesinde yetiştiği topraklarda ipek elbiseler ve pamuk için boya olarak kullanılır.

Gomalak cila nasıl yapılır?
Gomalak cilası yapmak için gerekli malzemeler, 800 cc ispirto, terebentin veya zeytinyağı, tung yağı ve yetecek miktarda toz gomalak veya pul gomalaktır. Gomalak ispirtoyla karıştırılır ve erimesi beklenir. Gomalağın çözünme süresi yaklaşık olarak 2-3 saattir.

Gomalak cilası nasıl uygulanır?
Öncelikle cilalama öncesinde ahşap malzeme pamuk bir bez yardımıyla tung yağı, zeytinyağı ya da terebentin ile yağlanır. Tung yağı ile yağlanan ahşabın cilalamaya geçmeden önce 1 saat bekletilmesi gerekir, zeytinyağı ve terebentin için bekleme söz konusu değildir, yağlamanın ardından hemen cilalama işlemine geçilir. Cilalama farklı teknikler ile yapılabilir, bu sırada yine pamuk bez, tampon görevi görecek şekilde kullanılır.
Gomalak cila fiyat olarak uygun, ülkemizde kolayca erişilebilecek bir ciladır. İnternet üzerinden veya nalburlardan istenilen miktarda temin edilebilir.






Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.