Kereste Nedir, Kontraplak Tanımı ve Fiyatları
08 Nisan 2021Kereste Nedir, Emprenyeli Kereste Nedir, Kontraplak Nedir?
Kereste nedir?
Keresteyi, ağaçtan tomruklarının boyuna biçilmesi ile meydana gelen, marangozluk, yakıt ve inşaat sektörlerinde kullanılan nitelikli ağaç olarak tanımlayabiliriz. Kereste nedir sorusuna bir başka yanıt ise, odunun biçilmesi, yontulması veya kesilmesi sonucunda elde edilen, birbirine paralel gelen en az iki yüze sahip parça olabilir. Ağaçların gövde ve dallarını oluşturan sert bir malzemedir.
Keresteler, iki ana gruba ayrılır; yumuşak ağaç kerestesi ve sert ağaç kerestesi.
Yumuşak ağaç keresteleri inşaat ve ambalaj sektörlerinde kullanılır, isminden anlaşılacağı gibi yumuşak ağaçlardan elde edilen kereste çeşididir. Çam kereste, göknar kereste, ladin ve kavak kereste, yumuşak ağaç kerestelerine örnektir.
Sert ağaç keresteleri çoğunlukla dış mekan, mobilya üretimi, gemi ve inşaat sektöründe kullanılırlar. Yetişmeleri uzun yıllar alır, damarları çok sıkıdır. Kayın kereste, teak, kestane, meşe ve ceviz kereste bunlara örnektir
Silinmiş kereste nedir? Silinmiş kereste ne demek?
Kesilmiş, biçilmiş ve kurutulmuş, planya edilmiş; üzerinde bulunan kaba pürüzler alınmış kereste türüne silinmiş kereste denir. Zımparalanmış kereste ile karıştırılır ancak zımparalanmış değildir, gerekirse silinmiş keresteler de zımpara edilir. Tek kullanımlık malzeme değildir, bu nedenle satılık ikinci el silinmiş keresteler de mevcuttur. Silinmiş keresteler değişik ebatlarda olabilir. Ağır işlerde silinmiş keresteler kullanılır.
Özellikle emprenyeli silinmiş kerestelerin kullanımı çok yaygındır.
Merkantil kereste ne demek?
Merkantil kerestenin tanımını, satışa çıkarılmak üzere, nitelik farkı gözetilmeden istiflenen kereste olarak yapabiliriz.
Yarma kereste nedir?
Yarma kereste, damarlarının yönünde yarılıp şekillendirilmiş ağaçtır. Kerestenin üç kesim şeklinden biridir. Diğer kereste kesim şekilleri düz kesim ve çeyrek kesimdir. Yarma kereste üretimi, özel bir kesim becerisi ve çok vakit gerektirdiğinden, ayrıca düşük verimli olması nedeniyle nadir kullanılan kereste kesim yöntemlerindendir.
Kereste fiyatları
Kavak, ülkemizde çok fazla yetişen bir ağaçtır, kolay yetiştiği ve kolay bulunduğu için kereste olarak kullanıma çok müsaittir ve düşük fiyatlıdır. Kavak kereste fiyatları diğer kerestelere göre çok uygun olduğu için çok tercih edilir. Sağlamlık olarak orta sağlamlıktadır kavak kerestesi. Ceviz kerestesi, kavaktan farklı olarak zor yetişir ve kolay bulunmaz bu nedenle ceviz kereste fiyatları, kavak kereste fiyatlarıyla kıyaslandığında oldukça yüksektir.
Çam kereste ise karaçam, kızılçam ve sarıçam tomruklarından elde edilir. İnşaatlık kereste; doğrama kereste, masif olarak kullanılır, yumuşak ağaç olması sayesinde işlenmesi kolay, çok iyi çivi ve vida tutma özelliğine sahiptir. Çam kereste fiyatları diğer kerestelere göre daha uygundur bu nedenle kullanımı yaygındır.
Kontraplak nedir?
Kontraplak, huş , kayın, kavak gibi ağaç türlerinin kütük haline dönüştürülmesi ve sonrasında içlerinden düzgün durumda olanların alınıp soyularak belli boyutlarda katmanlı panellere dönüştürülmesi ile meydana gelen bir orman ürünüdür. Suya dayanıklı ve yüksek mukavemetli olmasından ötürü inşaat sektöründe, özellikle beton kalıp hazırlığında kontraplaklar yaygın olarak kullanılır.
Kontraplaklar nerelerde kullanılır, kullanım alanları nelerdir?
Kontraplak, başta inşaat sektörü olmak üzere, oyuncak sektörü, ahşap, dekorasyon, otomotiv, gemi ve iskele yapımı, mobilya sektörlerinde kullanılır. Ahşap kontraplaklar, kullanıldıkları ortama sıcaklık ve hoş görüntü verirler.
Kontraplak fiyatları, ağacın türüne, ebatlarına göre değişiklik gösterir. Kavak kontraplak fiyatları, çok kolay bulunduğu, çok üretildiği için her zaman diğer kontraplak fiyatlarına göre daha uygundur. Kontraplak ölçüleri belli standartlarda seyreder.
Su kontraplağı nedir?
Su kontraplağının diğer isimleri marin kontraplak ve su kontrası olarak geçer. Su ile temasın yoğun olduğu alanlarda kullanılan en dayanıklı kontrplak türüdür ve bir dış mekan kontraplağıdır. Suya dayanıklı tutkalla yüksek basınç altında preslenerek elde edilir. Suya dayanıklıdır ve çekme, şişme yapmaz. Dış mekana uygun bir malzemedir, dış ortamdaki hava koşullarına dayanıklıdır.