Termit (Akkarınca, Beyaz Karınca)

19 Nisan 2021
Termit (Akkarınca, Beyaz Karınca)

Termit Nedir, Nerede Yaşar, Ev ve Mobilyaya Zararı Nedir?

Termit nedir sorusuna cevap olarak, görünümü karıncaya çok benzeyen, bu nedenle akkarınca veya beyaz karınca da denen ancak bir o kadar da arıları andıran bir böcek türü denilebilir. Termitler odun ve organik maddeleri yiyerek beslenirler. Bu beslenme şekilleri onları zararlı böcek kategorisine sokar, çünkü termitler bulundukları yere çok zarar, hasar verirler, maddi kayıplara sebep olurlar. Işığı sevmezler, karanlıkta yaşamlarını sürdürürler, bu nedenle termitleri fark etmez çok zordur ve fark edildiklerinde artık çok geç olur, çoktan mobilyaları, ahşapları yemiş olurlar. Hatta sadece mobilyalara değil evlerin yapısında da büyük hasar bırakırlar.
Yaşam alanlarında, evde, iş yerlerinde termit bulunup bulunmadığını anlayabilmek için bazı yaygın belirtiler, işaretler vardır. Örneğin laminat parke ve süpürgelikler gibi zemin döşemelerde kabarmalara sarkmalar olması, zeminin normalinden fazla süngerimsi bir halde olması, fazla yaylanması, buralarda termit varlığını gösterebilir. Bunu anlamanın yolu bu döşemelerin alt kısımlarını kontrol etmektir.
İç duvarlarda sebepsiz çatlak oluşumları fark edilirse, termitlerin varlığı ve duvarın içinde bulunan kereste selülozunu bitirmelerinden kaynaklanmış olabilir. Aynı şekilde tavanlarda ve kornişlerde de durduk yere oluşan çatlaklar termit habercisi olabilir.
Termitlere maruz kalmış kapı ve pencerelerde zor açılma, yapışkan bir durum oluşması söz konusu olabilir. Termitler buralarda çerçeve ve tünelleri yediği için şekillerinde bozulma, düzenlerinde farklılık olacaktır.
Hasarlı ya da nemli çatı kiremitleri de termitlere yaşam alanı oluşturur, meydana gelecek nemden dolayı termitler buralarda yuvalanır ve sonrasında tüm eve, mobilyalara ulaşarak büyük zarar verirler.

Termitler çoğunlukla Afrika’da görülüyor, ülkemizde yalnızca üç türü yaşıyor. Termitlere beyaz karınca deniyor ancak arılara daha çok benziyorlar ve arılar gibi koloni haline yaşamlarını sürdürüyorlar, hatta aynı arılarda olduğu gibi termitlerde de işçiler ve kraliçe termitler bulunuyor.
Zararlı böcekler olan termitler, topraktan inşa ettikleri görkemli yuvalarda yaşamlarını sürdürüyorlar. Termit yuvası altı metreye yakın yükseklikte, 12 metreye yakın ene sahip ihtişamlı bir görüntüsü olan yuvalardır. Bir mimari harikası olarak görülürler, bunun sebebi yapı olarak termit kolonilerine düzenli olarak hava erişimi sağlaması ve aynı zamanda yaşamak için ihtiyaçları olan nemi ve ısıyı temin etmesidir.


Termitler gerçek bir protein deposudurlar. Maymunlar kule şeklindeki termit yuvalarına çubuk batırarak bu çubuğun etrafında termitlerin birikmesini bekliyorlar. Yeterince termit birikimi olduğunda öğün olarak yiyorlar.

Termitlerin bir başka özelliği ise dışkılarının yüksek oranda şeker içermesi. Bu termit dışkılarından alkol üretimi gerçekleşiyor.

Termitleri Yok Etme Yöntemleri
Termit denilen böcekler aslında insanları ısırmazlar bu nedenle insan sağlığı için bir tehdit oluşturmazlar ancak eşyalara ve evlere çok hasar verirler. Bu hasarları onarmak ciddi maliyetler gerektirebilir. Bu nedenle evlerdeki termitlerden kurtulmak önemlidir. Termitleri yok etmenin yöntemi, oluşmalarına sebep olan etkenleri ortadan kaldırmaktır.




Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.