Ağaç Yapay Kurtma Yöntemi, Kurutma Fırınları

20 Nisan 2021
Ağaç Yapay Kurtma Yöntemi, Kurutma Fırınları

Yapay Kurutma Teknikleri, Fırınlama, Kurutma Fırını Nedir?

Kurutma, ağaç malzemenin içinde barındırdığı, işlenmesine olumsuz etkisi olan suyun dışarı atılması işlemidir. İdeal bir ağaç kurutma işleminin, ağacın kalitesini bozmadan, mümkün olabilecek en kısa sürede ve az maliyetli olması gerekir.

İki tür kurutma yöntemi vardır, biri doğal kurutma diğeri ise yapay kurutma. Doğal kurutma çok uzun bir zaman alır. Yapay kurutma ise doğal kurutmaya göre çok daha hızlı gerçekleşir, ayrıca ağaç için ideal olan %20 altı nem oranlarına erişebilmek için yapay kurutma yapılması gerekir. Doğal kurutma ile bu nem oranını elde etmek mümkün olmaz. Yapay kurutma yöntemlerinden biri olan fırında kurutma, istenilen sonuca ulaşmak için en ideal ağaç kurutma yöntemidir. Ağacın yapay olarak kurutulmasını sağlayan özel düzene kurutma fırını denir, kurutma fırınları ile fırında kurutma gerçekleştirilir. Kurutma fırınları, kereste kurutma fırını, ahşap kurutma fırını şeklinde de geçer. Hem zaman hem de ekonomik açıdan en çok tercih edilen kurutma yöntemi, kurutma fırınında kurutma, fırınlama tekniğidir, bu teknikte kurumanın uygun nem oranında kalacak şekilde kontrol edilmesi gerekir.

Klasik kereste kurutma sistemleri doğal gaz ve elektrik enerjisi kullanılarak buhar ısısıyla fırın içerisinde ısıtma, nemlendirme ve hava sirkülasyonu sağlayan aşamalar ile kurutma işlemini gerçekleştirir. Fırın betonarmeden  yapılabileceği gibi alüminyum alaşımlı sac ve ısı yalıtım malzemelerinden de üretilebilir. Elektrik veya doğal gaz ile ısınan fırın bir buhar püskürtme birimiyle fırında bulunan hava nemi kontrol altında tutulur ki bu çok önemlidir. Fırın içindeki ısı ve nemi dağıtan bir fan yardımı ile hava sirkülasyonu sağlanarak farklı noktalarda bulunan nem ölçerler ile nem otomatik olarak kontrol altında tutulur. Klasik kereste kurutma tekniği kullanılan kereste kurutma tesislerinde kullanılan donanım ve teçhizatın eksiksiz olması ve doğru hesaplamalar ile yapılması son derece önemlidir. Fırının içinde yeteri kadar hava sirkülasyonu yaratmak gerekir. Fırının optimum ısıya ideal süre içinde ulaşabilmesi, ısıtıcıdaki boru sayısı, niteliği ve çaplarına bağlıdır. Fırın içerisinde bulunan aktif bağıl nemin kontrollü olarak değiştirilebilmesi tesiste kullanılan havalandırma ve nemlendirme sisteminin verimli çalışmasında rol oynayan ana unsurlardan biridir.

 

Yapay kurutma faydaları, avantajları

Kurutma süresi çok kısadır, zamandan kazandırır. Ayrıca aynı zamanda mantarlanma ve böceklenme oluşmaz.

Ağaç, istenilen rutubet derecesine kadar kurutulabilir. Bu yöntem sayesinde ahşabın özsuyu %8 lere kadar düşürülebilmektedir. Bu da yapay kurutmanın en büyük avantajlarından olmaktadır.

Fırında kurutmanın en önemli avantajlarından biri de yapay kurutma sırasında ahşabın içinde bulunan reçinenin dışarı atılmasıdır, bu sayede ahşabın boyanması esnasında yaşanan reçine kusması sorunu en aza indirgenmiş olur.  

Yapay kurutmanın dezavantajları

Yapay kurutma için ayrı bir tesis temin edilmesi gerekir.

Yapay kurutma sırasında kerestede renk değişimi meydana gelebilir.

Kurutma fırınının kullanıldığı yerde ortam nemine yakın bir rutubet oluşur. Bu rutubet oluşumu kişilerin ve eşyaların çalışma konforunu olumsuz yönde etkiler.

Kereste kurutma fırını, ahşap kurutma sıfır ya da ikinci el olarak piyasada çok seçenekleri ile bulunur. Her bütçeye uygun kurutma fırını vardır. Kurutma fırını fiyatları, makinenin kapasitesi, kalitesi ve markasına bağlı olarak değişiklik gösterir. Ayrıca kurutma fırını kiralamak da mümkündür. Kurutma fırını satın alırken ya da kiralarken, en düşük maliyetle ihtiyaca en uygun olan fırını seçmek önemlidir.

 

Kurutmada kullanılacağı yerde ağaç malzemede bulunması gereken kuruluk derecesi son derece önemlidir. Kullanım yerindeki kuruluk derecesine uygun olmayan ağaç malzemede rutubet almak veya vermek suretiyle boyut değişikliği meydana gelir. Bu da ağaçtan yapılmış eşyalarda istenmeyen kusurların oluşmasına sebep olur. Bu nedenle ağaç malzeme kullanılması öncesinde kullanım yerinin gerektirdiği kuruluk derecesine kadar kurutulmalıdır.

 

 

 

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.