Zımpara ve Tüm Zımpara Gereçleri

20 Nisan 2021
Zımpara ve Tüm Zımpara Gereçleri

Zımpara Nedir, Ne İşe Yarar, Çeşitleri, Özelliği Nedir?

Zımpara nedir, ne için kullanılır?

Zımpara, işlenecek pürüzlü yüzeyleri pürüzsüz hale getirmek için kullanılan malzemeye verilen isimdir. Manuel yani elle uygulanabilir ya da bu işi yapacak zımpara makineleri bulunur. Zımparayla mermer, ahşap, metal ve bunlar gibi birçok maddeden yapılmış yüzeyler pürüzlerden arındırılır.

 

Zımpara çeşitleri

Zımpara çeşitleri, rulo zımpara, bez&bant – levha zımpara, disk zımpara, fırça zımpara ve profilli zımpara olarak sınıflandırılır. Bez ve bant zımparalar, levha zımparaları tabaka veya rulo şeklinde üretilir. Dikdörtgen tabanlı titreşimli zımpara makinelerinde kullanılmak üzere üretilmişlerdir. Zımpara makinesinin ölçülerine uygun şekilde kesilir ve makineye bağlanır. Bu tür zımparalar, ayrıyeten eğmeçli malzemelerin zımparalanması işleminde kullanılan zımpara makinelerin silindirleri üstüne de bağlanırlar.

Fırça zımparalar isminden de anlaşılacağı üzere fırça biçimindedir ve flanşların arasına bağlanır. Çoğunlukla seri üretimlerde profilli yüzeyleri zımparalamada kullanılır.

Disk zımparaları dairesel biçimde zımparalardır. Büyük disk zımpara makineleri ve doğramalarda kullanılan disk zımpara makinelerinde kullanılırlar.

Profilli zımparalar ise flanşa bağlanırlar, bu flanşlar işin profiline uyumlu şekilde hazırlanmış olurlar.

Zımpara kağıdı nedir?

Zımpara işlemini gerçekleştiren ana malzeme, zımpara makinesinin üstüne konulan zımpara kağıdıdır. Zımpara makinesi malzemelerinden olan zımpara kağıtları; türü, büyüklüğü ve yapışma tarzına göre farklı çeşitlerde bulunabilirler. Kuru zımparalama işlemlerinde alüminyum oksit tanelerinden meydana gelen zımpara kağıtları kullanılır. Sulu zımparalama işleminde silisyum karbür zımpara kağıtları kullanılır.

 

 Zımpara Makinesi Nedir? Zımpara makinesi, ahşap ve otomotiv sektöründe, uygulandığı yüzeylerin daha yumuşak ve pürüzsüz hale gelmesini sağlamaya yarayan bir elektrikli alettir. Ahşap zımparalama işlerinde kullanılan aletler elektrikle çalışırken, otomotiv sektöründe çalışılan zımpara makineleri ise sıkıştırılmış hava gücüyle çalışır.

 Zımpara Makinesi Çeşitleri

Piyasada, bant zımpara makinesi, kalibre zımpara makinesi, disk zımpara makinesi, polisaj zımpara makinesi, fırça zımpara makinesi, titreşimli zımpara makinesi gibi farklı işlevlere sahip olan çok sayıda birbirinden farklı zımpara makinesi bulunur.

Zımpara makineleri içe bükey, dışa bükey olacak şekilde farklı teknolojilerle üretilmiştir ve en yüksek özelliklere sahip olanlar mevcuttur. Fakat zımpara makineleri her ne kadar çok iyi ve gelişmiş olsa da el ile yapılan manuel zımparalar her zaman daha çok tutulur, tercih edilir. Bu yüzden küçük zımparalama işlemleri yapılırken büyük cihazlara ihtiyaç duyulmaz.

Zımpara makinesi fiyatları

Zımpara makinesi fiyatları rahatlıkla her bütçeye uyacak şekilde bulunur. Yapılmak istenilen işe, iş hacmine göre farklı çeşit makinelerin farklı fiyatları vardır. Sıfır ya da ikinci el zımpara makineleri tercih edilebilir. Zımpara makinesi ile ilgili dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?

Satın alınacak zımpara makinesinin kolay temizlenebilen bir makine olmasına dikkat etmek gerekir. Mutlaka zımpara kağıdı ile zımparalanacak malzemenin uyumlu, aynı malzemeden üretilmiş olması gerekir. Rotasyon ve açılı zımpara makinelerinde fren olması önemlidir. Zımpara kağıdı yapıştırılırken bir yapıştırıcı veya sprey kullanılmaması gerekir.

 

Zımpara takozu

Zımpara takozu pürüzlü yüzeylerin düzeltilmesi ve kusursuz bir yüzey elde edilmesi için kullanılan alettir. Bir başka tanımı ise zımpara kâğıdının işe düzgün sürülebilmesi için üzerine sarıldığı yumuşak ağaç takoz şeklinde yapılır.

Zımpara takozu ahşap, metal, alçı ve plastik gibi yüzeylerde kullanılır. Takoz zımpara diye de adlandırılır. Düzgün yüzeylerde, daha fazla dayanması ve daha iyi zımparalaması için zımpara takozları kullanılır. Zımpara takozlarının alt kısmı mantar, kauçuk gibi esnek malzemelerle kaplanmış olur. Evlerde de zımpara takozu yapımı mümkündür.

Zımpara takozunun şekli çoğunlukla ergonomik ve düşük profilli olur. Optimize sertliktedir.  Büyük boyutlarda olur, bu sayede daha büyük yüzeylerin zımparalanması için idealdir.

Ergonomik elle zımparalama takozu, Ped ıslak ya da kuru zımparalama uygulamalarında net ürünleri veya polastar disklerle kullanılmaktadır. Yumuşak el takozu ergonomik olur ve işi yapanlara sağlıklı, güvenli bir zımparalama olanağı sağlar.

Bükülmez takozun özelliği ise küçük bir profili, dayanıklılığı sayesinde zımparalama işi esnasında kontrolü çok iyi sağlamasıdır. Üzerinde bulunan kol esnek ve ergonomik bir tutuş sağlar.

Ayarlanabilir esnek zımpara takozları ise iç bükey ve dış bükey olarak kullanılabilir. Bükülmez takozda olduğu gibi küçük profil ve dayanıklı yapısı sayesinde zımparalama süreci boyunca iyi bir kontrol sağlamaktadır.

 

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.